Ajanvaraus

25.2.2016

Lauri Alanko: Nuorten urheilijoiden nikamakaaren rasitusmurtuma

Aiheet: Selkäkipu

Kirjoitin äskettäin alla olevan tekstin erään junioriurheilujoukkueen joukkueenjohtajalle. Näytettyäni tekstin myös eräälle kollegalle, hän kehoiti minua julkaisemaan tekstin laajemminkin. Vaivahan on huomattavan tavallinen, joten tekstillä saattaa olla yleisempääkin mielenkiintoa. Joten, olkaa hyvä:

Urheilijoilla, erityisesti nuorilla urheilijoilla, alaselkään kohdistuu huomattava rasitus. Nikaman takakaareen rasitus kohdistuu erityisesti lajeissa, joissa on paljon alaselän takataivutuksia ja voimakkaita kiertoja, joista varsinkin jälkimmäisiä on palloilulajeissa. Salibandyssa lajityypillisesti on paljon kiihdytyksiä, jarrutuksia, suunnanmuutoksia, vetoja jne, jotka kuormittavat alaselkää. Kun tähän liitetään monen pelaajan keskivartalon kontrollin puute (suhteessa lajin vaatimuksiin), peliasennossa pettävä lantion asento notkolle, yksipuolinen harjoittelu ja kasvupyrähdys, niin riski rasitusmurtumaan on ilmeinen.

Kasvupyrähdys on selälle erityisen herkkä vaihe, koska tällöin vartalon mittasuhteet muuttuvat nopeasti ja tästä johtuen liikekontrolli tilapäisesti heikkenee vipuvoimien samalla kasvaessa. Tämän takia suositellaankin lajiharjoittelun vähentämistä ja harjoittelun monipuolistamista kasvupyrähdyksen aikaan. Sangen usein käy kuitenkin päinvastoin, eli harjoittelu yksipuolistuu ja kovenee tässä kehitysvaiheessa. Ja kun samalla liikekontrolli on heikentynyt, niin selkä ei välttämättä tätä kestä.

Rasitusmurtuma oireilee tyypillisesti lievänä, harjoittelun aikana tai sen jälkeen ilmenevä kipuna, mikä pahenee erityisesti takataivutuksessa. Tyypillisesti kipua ei ole istuessa, kävellessä tai öisin, mutta treenien jälkeen selkä on kivulias. Tilanteen edetessä selkä kipeytyy jo harjoittelussa, ja harjoittelun jatkuessa kipu jo keskeyttääkin harjoittelun, ja lopulta kipua on myös levossa. Voimakas alaselän kipu ei ole tyypillinen rasitusmurtuman oire, mutta ei myöskään poissulje sitä.

Murtuma havaitaan onneksi yleensä jo murtuman esiasteena, niin sanottuna rasitusosteopatiana. Tässä vaiheessa murtumalinjaa ei ole vielä kehittynyt, mutta magneettikuvassa näkyy nikaman takakaaressa turvotusta liiallisen rasituksen merkkinä, ja luun aineenvaihdunta on heikentynyt. Rasituksen jatkuessa turvotus kehittyy murtumalinjaksi. Röntgenkuvasta ei tässä alkuvaiheessa ole hyötyä, koska mitään varsinaista murtumalinjaakaan ei vielä ole. Tämän takia magneettitutkimus onkin suositeltavin vaihtoehto alkavan rasitusmurtuman havaitsemiseksi.

Murtuma sijaitsee tyypillisesti selkänikaman takakaaren tyvessä, ja on joko tois- tai molemminpuoleinen. Tavallisimmin kyseessä on L5- eli alin lannenikama, L4 tulee seuraavana ja ylemmissä lannenikamissa murtumaa tavataan harvoin.

Jos (ja usein kun) päästään hoitamaan vaivaa jo murtuman esiasteena, on hoidon tulos useimmiten hyvä, luuturvotus väistyy ja pelaaja palaa normaaliin harjoitteluun/pelaamiseen entistä ehompana ja paremmalla keskivartalon kontrollilla varustettuna. Jos kuitenkin jo lähtövaiheessa on toinen takakaari murtunut, niin ennuste luutumiseen alenee, ja jos molemmat (varsinkin L5-nikaman) takakaaret ovat murtuneet, niin luutuminen on hyvin epävarmaa. Samoin jos takakaaren murtuma ei luudu, niin todennäköisesti myös toinen takakaari ajan saatossa murtuu, kaiken rasituksen kohdistuessa tähän jäljellä olevaan takakaareen. Valitettavasti joskus käy myös niin, että asianmukaisesta hoidosta huolimatta ja vaikka potilas itsekin on tehnyt kaiken viimeisen päälle hyvin, kehittyy alkavasta murtumasta murtumalinja.

Vaarana nikamakaaren rasitusmurtumissa on se, että molempien takakaarien ollessa poikki pääsevät nikamat liukumaan etu-takasuuntaan suhteessa toisiinsa. Jos liukumaa kehittyy liikaa, niin selkäydinkanavassa kulkeva hermot joutuvat puristuksiin ja selkä joudutaan leikkaamaan. Aina nikamat eivät kuitenkaan liu’u, joten automaattista stoppia urheilulle ei luutumatonkaan murtuma merkitse. Tällöin kuntoutuksen merkitys korostuu entisestään! Onpa tällaisen kanssa voitettu olympiakultaa, toisaalta on myös nuoren urheilijan ura päättynyt selkäleikkaukseen.

Hoito on aina nuorelle urheilijalle pitkä. Alkavassa murtumassa paluu normaalin harjoitteluun kestää noin 3 kuukautta. Murtumissa aika onkin sitten 6-12kuukautta, ja paranemisennustekaan ei ole yhtä hyvä. Hoitoon on monta protokollaa, tärkeintä on oman kokemukseni mukaan se, että lepo ja sitä seuraava hoito eivät ole liian lyhyitä, koska tällöin riski vaivan pahenemisesta/pitkittymisestä kasvaa. Turhan monta kertaa on lähdetty liikkeelle liian lyhyen levon jälkeen, ja myöhemmin todettu jo krooniseksi muuttunut murtuma, mikä ei tule luutumaankaan.

Tältä kannalta nuorten urheilijoiden monipuolista harjoittelua ei voi korostaa liikaa, eikä myöskään keskivartalokontrollin tärkeyttä. Hieman korostaen voisi sanoa, että kuka vaan lankuttaa, mutta kun sivulankusta noustaan ensin sivu äxään, tästä etulankun kautta hallitusti kiertäen sivulankun kautta äxään, niin keskivartalon kontrolli alkaa olla hallussa, ja saisi olla parempikin. Tavoitteena on se, että kontrolli on ja pysyy tilanteesta riippumatta. Tästä löytyy hienoja kuvia urheilijoista, jotka ollessaan jo ilmalennossa vaakasuorassa tekevät hallitun syötön/vedon/maalin, mikä ei onnistu ilman erittäin hyvää keskivartalon kontrollia.

Tämä asettaakin valmennukselle haasteen, miten kehittää hauskasti, motivoivasti ja riittävän monipuolisesti keskivartalon kontrolli tällaiselle tasolle!

Suhtaudun aina vakavasti nuoren urheilijan alaselän kipuun. Toisaalta “hyvänlaatuista”kipuakin on usein. Jos kipu kestää parikin viikkoa, ja esiintyy nimenomaan rasituksessa tai sen jälkeen, ja kipu tuntuu nimenomaan ärtyvän rasituksen seurauksena, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Pelkkä takataivutusoire on harhaanjohtava sen takia, että monessa muussakin selkävaivassa takataivutus provosoi kivun. Lannerangan rasitusmurtumat ovat hieman omanlaisensa vaiva, koska tavallisesti lääkärin vastaanotolle tulevalla potilaalla ei ole alkavaa tai kehittynyttä murtumaa selässään, ja näin ollen vaiva voi jäädä noteeraamatta. Siksi onkin syytä hakeutua nuorten urheilijoiden selkävaivoihin perehtyneelle lääkärille.

-Lauri Alanko, LT, liikuntalääketieteen erikoislääkäri

https://www.linkedin.com/pulse/nuorten-urheilijoiden-nikamakaaren-rasitusmurtuma-lauri-alanko

Tuo vaivasi hoidettavaksi

Tule ja kerro tuki- tai liikuntaelimistösi ongelmista, niin ratkaistaan ne yhdessä!

Varaa aika