Lievä, ärsyttävä, jatkuva tai tuskainen
Alaselkäkipu
Alaselkäkipu on yleinen vaiva, josta kärsii suurin osa meistä jossakin elämänsä vaiheessa. Alaselän kipu voi vaihdella lievästä, mutta ärsyttävästä kivusta, jatkuvaan, tuskaiseen ja toimintakykyä olennaisesti heikentävään kipuun.
Alaselkäkipu on usein monen syyn summa
Useissa tapauksissa alaselkäkipuun ei löydy yhtä selvää syytä, vaan se on oire monista samaan aikaan vaikuttavista tekijöistä kuten:
- trauma, vamma tai murtuma (esim. nosto, kaatuminen)
- ylikuormitus (esimerkiksi toistuvat raskaat epäergonomiset nostot)
- lihaskunnon ja liikunnan puute
- lihasjännitys tai spasmi
- reumasairaudet kuten selkärankareuma
- aivotärähdykset ja piiskaniskuvammat
- migreenitaipumus
- psykosomaattiset tekijät esim. traumaattiset kokemukset
- harvemmissa tapauksissa infektiot, kasvaimet & kystat
Ongelmanratkaisu
Teen sinulle aina erotusdiagnoosin, jossa selvitän haastattelemalla ja fyysisillä & neurologisilla testeillä, minkä tyyppisestä ongelmasta on kyse. Jos diagnoosi antaa aihetta, ohjaan myös jatkotutkimuksiin. Diagnoosin pohjalta tehtävässä hoitosuunnitelmassa otetaan huomioon ikäsi, yleiskuntosi, mahdolliset muut sairautesi, ongelman pitkäaikaisuus sekä omat odotuksesi ja halusi panostaa hoidon lopputulokseen. Hoitomuodot määräytyvät ongelmasi mukaan pehmytkudos- ja manipulaatioterapiasta aina räätälöityyn fysioterapiaan ja lihaskuntoharjoitteluun. Klinikalla työskentelevä fysioterapeutti Oskar osallistuu tarvittaessa hoitoon antamalla henkilökohtaista ohjausta liikeharjoittelun suhteen. Oma aktiivisuutesi ja kotona tehtävät harjoitukset ovat tärkeitä tulosten vakiinnuttamiseksi. Älä anna kivun rajoittaa elämääsi! Varaa aika vastaanotolleni:
Lihaskipu
Alaselän kivun syynä monipuolisen liikunnan ja lihaskunnon puute. Liiallinen kuormitus esimerkiksi työssä tai kuntosaliharjoittelussa ilman riittävää palautumista voi aiheuttaa kudosten ylikuormittumista ja kipeyttää selkää. Lihasperäinen kipu voi huolettaa, mutta on harvoin merkki vakavasta ongelmasta.
Välilevyperäinen kipu, välilevyn pullistuma ja välilevytyrä
Yleisimmät välilevyvaivat ovat välilevyn ulkorenkaan vaurio, välilevyn pullistuma (discus protruusio) ja välilevytyrä (discus prolapsi). Syynä on yleensä selkärangan nikamien välilevyn rappeutuminen tai repeäminen. Alaselän hermojuuria painaessa molemmat näistä voivat aiheuttaa nk. iskiasoireita eli alaraajakipua etenkin eteenpäin tavutettaessa, pistelyä, tunnottomuutta ja lihasheikkoutta. Kipu syntyy, kun välilevytyrä tai pullistuma puristaa ja ärsyttää alaselän hermojuuria tai duurapussia. Kipu voi säteillä jalkoihin ja olla niin kova, että estää lähes kaiken liikkumisen.
Fasettinivelkipu
Fasettinivelet ovat selkänikamien välissä olevia pienniveliä. Jokaista fasettiniveltä ympäröi kapseli, jossa on runsaasti pieniä hermosäikeitä joiden ärtyminen saattaa aiheuttaa kipua. Alaselän fasettikipu alkaa usein äkillisesti toispuoleisena ja säteilee alaselkään, pakaraan, lantioon tai reiteen. Kipua aiheuttava tulehdustila ja selkärangan lihasten suojaspasmi syntyy, kun nivelrakenteet ja niitä ympäröivät kudokset ärtyvät. Tämä voi aiheuttaa jatkuvaa tai hetkittäistä kivuliasta lukkiutumisen tunnetta.
SI-nivelkipu (ristiluu-suoliluu nivel)
Selän ristiluun ja lantion suoliluun välissä sijaitsevan SI-nivelen toimintahäiriö on yksi hieman harvinaisemmista lantion alueen kiputilojen aiheuttajista. SI-nivelongelma voi syntyä, kun siihen kohdistuu tarpeeksi suuri äkillinen voima esim. kaatumisen tai iskun seurauksena. Myös nivelen yliliikkuvuus raskauden johdosta ja esimerkiksi selkärankareuman aiheuttama tulehdus (sakroiliitti) voivat aiheuttaa SI-nivelen kipeytymisen. SI-nivelkipu aiheuttaa yleensä toispuoleista viiltävää kipua pakarassa, nivusessa tai takareiden alueella mutta ei heijastu alaselän alueelle. Painon varaaminen toiselle alaraajalle voi olla hyvin kivuliasta etenkin seisomaan noustessa ja portaita kävellessä.
Älä anna kivun rajoittaa elämääsi!
Tuo vaivasi hoidettavaksi
Tule ja kerro tuki- tai liikuntaelimistösi ongelmista, niin ratkaistaan ne yhdessä!
Varaa aika