06 syys 2015

Erimittaisista jaloista & kehon vakaudesta…

Pitkän kirjoitustauon jälkeen on taas aika palata sorvin ääreen.

Kuten tiedämme tuki- ja liikuntaelinongelmat koskettavat monia meistä. Apua etsitään terveys- ja liikunta-alan koko kirjosta ja selityksiä kivuille on enemmän kuin hiekanjyviä rannalla. Yksi yleisimmin kuulemistani selityksistä ongelmiin ovat eripituiset jalat joita “diagnosoidaan” tuon tuosta. Ajattelinkin avata hieman tätä ongelmallista ja usein väärinkäsitettyä ja monisäikeistä aihetta.

Alaraajan eripituisuudelle on kaksi pääasiallista syytä:

  • Anatomiset erot alaraajojen luiden pituudessa (ongelmat/erot luiden kehityksessä, lapsuusiän onnettomuudet, leikkaukset jne.),
  • Toiminnalliset muutokset jalan kaaren sekä alaraajan- ja lantionseudun lihasryhmien lihastonuksen (“kireyden”) sekä sidekudosten eroissa.

Lyhyesti:

  • Voivatko anatomisesti erimittaiset alaraajat (>10mm) olla osasyynä ongelmiin esim. seisomatyötä tekevillä [1]? Kyllä.
  • Ovatko alaraajasi niin erimittaiset, kuin sinulle silmämääräisen arvioinnin perusteella on ehkä kerrottu [2]? Todennäköisesti eivät ole.
  • Ovatko erimittaiset alaraajasi ainoa syy ongelmiisi? Todennäköisesti eivät ole.

On hyvä ymmärtää, että sinun kärsimäsi kivut eivät välttämättä johdu samasta syystä kuin työkaverisi kivut. Olemme kaikki erilaisia fyysisten, psyykkisten sekä perinnöllisten ominaisuuksiemme suhteen. Koemme asiat – myös kivun – hyvin eri tavoin. Meillä on erilaiset terveyshistoriamme, elintapamme sekä liikuntatottumuksemme unohtamatta sosioekonomista historiaa ja nykyistä tilaamme jotka kaikki vaikuttavat terveysongelmiemme syntyyn.

Kukaan meistä ei ole anatomisesta täysin symmetrinen. Alla muutamia kuvia lantion ja reisiluiden variaatioista, sekä röntgenkuvat anatomisesti erimittaisista alaraajojen luista:

http://themovementfix.com/wp-content/uploads/2014/01/Pic-1-1024×682.jpg

http://themovementfix.com/wp-content/uploads/2014/01/pic-3-1024×682.jpg

http://themovementfix.com/wp-content/uploads/2014/01/pic-6-1024×682.jpg

http://www.prehabbeforerehab.com/wp-content/uploads/2015/02/fig1.jpg

Alaraajan kinematiikka

Alaraajan vakauteen vaikuttavat monet asiat jalkaterän mekaniikasta ja sidekudosten (ligamenttien, ristisiteiden jne.) laadusta aina lantionseudun lihasten kestävyyteen ja koordinaatioon (huomioden hermoston vaikutuksen sen kyvyssä koordinoida kehon painopisteen jakautumista ja lihastyötä eri kehon osien välillä). Kehon eri alueet ovat vuorovaikutuksessa keskenään niiden anatomisten liitosten, toiminnallisuuden sekä hermoston toimintaperiaatteen vuoksi. Alla pelkistetty esimerkkikuva:

http://www.sportsinjurycenters.com/wp-content/uploads/2012/09/img_ortho_skeletons.jpg

Esimerkiksi vanhoista hoitamatta jääneistä vaurioista (nivelvauriot, selkäkivut jne.) syntyvät ongelmat eivät johdu pelkästään onnettomuudesta johtuvan rakenteellisen vaurion vaan sitä seuraavaan hermoston ja toimintatapojen mukautumisen vuoksi. Kipu aiheuttaa hermoston kautta lihasten toimintamuutoksia jotka voivat johtaa esimerkiksi epäsymmetriseen lihasaktivaatioon johtaen potilailla usein havaittavaan “toispuoleisuuteen”. Ongelmat eivät myöskään ilmaannu välttämättä viikkojen tai edes kuukausien kuluessa alkuperäisestä vauriosta vaan ilmaantuvat myöhemmin kehon sieto/kompensaatiokyvyn lähestyessä rajaansa.

Olemme tottuneet ortopediseen malliin tuki- ja liikuntaelinongelmien hoidossa: onko kehossamme havaittavissa rakenteellisia muutoksia ongelmien selittämiseksi, joita voimme tutkia vaikkapa magneetti- tai röntgenkuvauksella? Tämä lähestymistapa on pikkuhiljaa ottamassa huomioon myös hermostoperäiset muutokset jossa katsomme rakenteen lisäksi myös toimintakykyä.

Alla esimerkkitapaus potilaastani joka valitteli vasemmanpuoleisen polven jäykkyyttä ja kipua. Kuvista näkyy hyvin yllämainitut toispuoleiset lihasaktivaatioerot. Kuvat julkaistu potilaan luvalla.

kuva 1

Yhden jalan seisonta oikealla (ennen).

kuva 2

Yhden jalan seisonta vasemmalla (ennen).

 

Kuvista huomaa kuinka lihasaktivaatioeroista johtuva epäsymmetria pakottaa vaihtoehtoisiin kehon vakautusstrategioihin ja näin epäsymmetriseen nivel- ja lihasrasitukseen.

Alla kuvat muutoksista hoidon jälkeen:

kuva 2

Yhden jalan seisonta vasemmalla jalalla (ennen).

kuva 3

Yhden jalan seisonta vasemmalla (jälkeen).

 

Joissain tapauksissa kuvausmetodit auttavat meitä vahvistamaan epäilyksemme rakenteellisista vaurioista/muutoksista (akuuttien) kiputilojen suhteen mutta suurin osa kroonisista ja pitkittyneistä tuki- ja liikuntaelinvaivoista eivät ole rakenneperäisiä vaan ongelma piilee kehon ja hermoston toiminnallisissa muutoksissa.

Varaa aika numerosta 0400 29 29 08 tai online-ajanvarauksen kautta mikäli tuki- ja liikuntaelinongelmat, päänsäryt tai huimaus haittaavat päivittäistä elämääsi.

Lähteet:

[1] Rannisto et al. Leg-length discrepancy is associated with low back pain among those who must stand while working. BMC Musculoskelet Disord. 2015 May 7;16:110.

[2] Schneider et al. Interexaminer reliability of the prone leg length analysis procedure. J Manipulative Physiol Ther. 2007 Sep;30(7):514-21.

Muita:

Needham et al. The effect of leg length discrepancy on pelvis and spine kinematics during gait. Stud Health Technol Inform. 2012;176:104-7.

Nourbakhsh & Arab. Relationship between mechanical factors and incidence of low back pain. J Orthop Sports Phys Ther. 2002 Sep;32(9):447-60.

Lue myös:

Selkä- & niskakipuinen: älä ole röntgen- tai magneettikuviesi uhri!

9 selkäkivun riskitekijää – laita nämä korvan taakse!

Niskan proprioseptio, eli liikkeentunnistus, muokkaa kehonkuvaa.

Onko sinullakin notkoselkä? Yllättävä vaikutus kehoon.

Päänsärkyjen ABC.

2 Comments

  1. Itellä huomattiin armeijassa että on 9mm. eripituiset jalat, ei elämää vielä oo ainakaan haitannu.

    • Niin, useat eivät kärsi minkäänlaisista oireista…

leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.