12 maalis 2015

Aivot ovat liikettä varten.

“Why do we and other animals have brains? – – Now you may reasonably have one to perceive to world or to think and that’s completely wrong. If you think about this question for any length of time one it’s blindingly obvious why we have a brain. We have a brain for one reason, and one reason only and that’s to produce adabtable and complex movements. There’s no other reason to have a brain. Think about it. Movement is the only way you have of effecting the world around you. – – Think about communication, speech, gestures writing, sign language – they’re all mediated by contractions of your muscles.”

“Miksi meillä ja muilla eläimillä on aivot? – – On kohtuudenmukaista ajatella, että se olisi maailman havaitsemista ja ajattelimista varten mutta tämä on täysin väärin. Jos yhtään ajattelet tätä kysymystä on itsestäänselvää miksi meillä on aivot. Ne ovat vain ja ainoastaan yhtä syytä varten: tuottaakseen mukautuvia ja monimutkaisia liikkeitä. Mietippäs. Liike on ainoa tapasi vaikuttaa ympärillä olevaan maailmaan. – – Kommunikaatio, puhe, eleet, kirjoitus, elekieli – kaikkia näitä toimintoja tuotetaan lihasten supistuksilla.”

-Daniel Wolpert, neurotieteilijä

leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.