03 joulu 2014

Niskan proprioseptio, eli liikkeentunnistus, muokkaa kehonkuvaa.

http://people.rit.edu/andpph/photofile-misc/strobe-motion-ta-08.jpg

“Nyt on hyvää!” sano nörtti kun tiedelehteä luki!

Pettorossi ja Schieppati tutkivat [1] niskan vaikutusta tasapainoon, orientaatiokykyyn, askelluksen tarkkuuteen ja muihin hermostoperäisiin parametreihin.

Ihmisen aivot sisältävät kehon kartan sekä orientaatiosta vastaavat hermojärjestelmät; Missä olen? Miten päin olen? Mihin suuntaan olen menossa ja kuinka nopeasti? Missä pääni sekä käteni on muuhun kehoon verrattuna ja niin edelleen. Nämä perustoiminnot ovat olennaisia kyvylle orientoitua fyysiseen ympäristöömme sekä reagoida ympäristömme luomiin haasteisiin (esimerkiksi liikkuvan auton väistämiseen, yhtäkkiseen tasapainon menettämiseen vaikkapa liukastuessa tai tennispalloon osuminen syöttäessä). Kyseinen kehon kartta ja orientaatiokeskukset ovat jatkuvassa vuoropuhelussa kehosi kanssa; esim. lihas- ja nivelkudoksista lähtevä liikeinformaatio ruokkii ja varmistaa kehon kuvaa. Tätä informaatiota käytetään myös kehon liikkeen tuottamiseen.

Useat ihmiset valittavat oireista joihin ei ole löytynyt syytä. Huimausta ja epätasaisuuden tunnetta, ongelmia näön tarkkuuden kanssa, koordinaatio-ongelmia, epätarkkuutta urheilusuorituksissa jne. Mistä nämä johtuvat? Miksi näille ei löydy selitystä? Miksi osa oireista paranee asianmukaisen hoidon ja harjoittelun myötä?

Voisiko olla, että pitkäaikaiset toiminnan muutokset kehossasi ovat ajaneet keskushermostosi tilaan, jossa oman kehosi havaitseminen on häiriintynyt johtaen yllämainittuihin oireisiin kuten epätasaisuuden tunteeseen? Näin ainakin osoittaa useat viimeaikaiset alan tutkimukset.

Mikäli kehosi ohjaajalla – eli hermostollasi – on epätarkka kuva siitä missä kehosi on saatat joutua tilanteeseen jossa näennäisesti pieni asia, kuten katukivetyksellä horjahtaminen, aiheuttaa niskan retkahdusvamman, kuten yhdelle potilaalleni kävi…

Lisätietoja ja ajanvaraukset numerosta 0400 29 29 08 tai online-ajanvarauksen kautta.

Lähde:

[1] Pettorossi VE, Schieppati M. Neck Proprioception Shapes Body Orientation and Perception of Motion. Frontiers in Human Neuroscience 2014;8:895

leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.